Vad är ISO/IEC 42001 – Ledningssystem för Artificiell Intelligens?

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
September 11, 2024
Ämne
ISO 42001

I takt med att artificiell intelligens (AI) blir vanligare och vanligare även för vanliga människor med exempelvis verktyg som ChatGPT ökar behovet för företag att hantera dessa teknologier på ett ansvarsfullt sätt.

ISO/IEC 42001 är en ny standard som fokuserar på just detta där vi även deltagit i arbetsgruppen för att ta fram standarden.

Den erbjuder riktlinjer för att skapa ett ledningssystem för AI (AIMS) och hjälper organisationer att använda AI på ett säkert och effektivt sätt.

Men varför är denna standard viktig, även för företag som inte utvecklar AI-produkter?

Låt oss utforska detta närmare.

Vad är ISO/IEC 42001?

ISO/IEC 42001 är en internationell standard utformad för att hjälpa organisationer att etablera, implementera och förbättra ett ledningssystem för artificiell intelligens. Den ges ut av ISO (International Organization for Standardization) och IEC (International Electrotechnical Commission) och är den första standarden som specifikt riktar sig till AI-hantering.

Standarden syftar till att säkerställa att AI används på ett etiskt och ansvarsfullt sätt. Den är relevant för alla typer av organisationer, oavsett storlek eller sektor, inklusive offentliga myndigheter och ideella organisationer.

Varför är ISO/IEC 42001 relevant för alla företag?

Många kanske tror att denna standard endast är relevant för företag som utvecklar AI-modeller, chat-bottar eller andra AI-verktyg, men det är långt ifrån sanningen. Här är 5 anledningar till varför ISO/IEC 42001 kan vara viktig för ditt företag, även om ni inte tillverkar AI-produkter:

1. Dina anställda använder redan AI-verktyg

Även om ditt företag inte utvecklar AI, använder ni förmodligen AI-verktyg i era dagliga processer - vare sig du som ledare vet detta eller inte. ISO/IEC 42001 hjälper till att säkerställa att ni använder AI-verktyg på ett säkert och etiskt sätt inom er organisation.

2. Riskhantering

Genom att använda riktlinjerna i ISO/IEC 42001 kan ni kartlägga, identifiera, konsekvensbedöma och hantera risker som AI innebär för ert företag.

3. Förbättra processer

Standardens ramverk kan hjälpa till att effektivisera och förbättra era processer, vilket leder till bättre resultat och ökad effektivitet.

4. Konkurrensfördel

Att vara tidigt ute med att implementera denna standard kan ge ert företag en konkurrensfördel i en tid där AI blir alltmer central del av affärsvärlden.

5. Hantera etiska och juridiska aspekter

En central del av ISO/IEC 42001 är hanteringen av etiska och juridiska frågor. Standarden hjälper organisationer att navigera i dessa komplexa områden och säkerställer att AI används i enlighet med lagar och regler. Med de ökade kraven på dataskydd är det även viktigt att säkerställa att AI-system inte bryter mot integritetslagar, ISO/IEC 42001 ger riktlinjer för hur detta kan uppnås.

Implementering av ISO/IEC 42001

Att implementera en ny standard kan kännas överväldigande, men med AmpliFlow kan processen bli smidig och effektiv. Vår plattform erbjuder verktyg och stöd för att hjälpa er att uppfylla kraven i ISO/IEC 42001.

Hur AmpliFlow kan hjälpa er

  • Processkartor: Visualisera era processer och bedöm hur AI påverkar dem.
  • Riskhantering: Identifiera och hantera AI-risker med hjälp av vårt riskhanteringsverktyg.
  • Kundkrav och Intressenter: Hantera och bemöt krav från kunder och andra intressenter när det gäller AI.
  • Lagstiftningsbevakning: Det händer mycket inom lagstiftning och AI nu. Plötsligt kommer det dyka upp krav som ni omfattas av.
  • Ledningssystem: Bygg och underhåll ett effektivt ledningssystem för AI.

Slutsats

ISO/IEC 42001 är en viktig standard för alla företag som vill säkerställa en etisk och effektiv användning av AI. Genom att följa dessa riktlinjer kan ni inte bara minska riskerna utan också utnyttja AI:s fulla potential för att förbättra era affärsresultat.

Kontakta Oss

För mer information om hur AmpliFlow kan hjälpa er med ISO/IEC 42001, hör av er till oss. Vi erbjuder expertrådgivning och stöd för att säkerställa att er AI-användning är både säker och etisk.

Tillsammans kan vi skapa en framtid där AI används på ett ansvarsfullt och effektivt sätt, vilket gynnar både er verksamhet och era kunder.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
Målstyrning

Vad är mål och målstyrning?

Målstyrning är ett system som syftar till att skapa fokus och driva resultat. Läs mer om vad det är här.
Patrik Björklund
March 7, 2023
Policy

4 steg till en bra policy

Skapa och implementera effektiva företagspolicys i fyra steg - kommunikation, utbildning, uppföljning och uppdatering
Patrik Björklund
June 25, 2024
Digitala Ledningssystem

Vad är ett digitalt ledningssystem?

Ett digitalt ledningssystem är en modern och effektiv metod för att styra och effektivisera en organisations processer och verksamhet. Genom att integrera IT-verktyg och smarta funktioner skapas ett levande och användarvänligt system som stödjer certifieringar och ständiga förbättringar.
Patrik Björklund
May 17, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.