Varför färdiga policymallar kan vara en fallgrop vid ISO-certifiering

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
September 16, 2024
Ämne
Ledningssystem

Att sträva efter ISO-certifiering är ett strategiskt val som kan öppna dörrar till nya affärsmöjligheter och förbättra interna processer.

För många små och medelstora svenska företag kan vägen till certifiering dock verka lång och komplicerad.

I ett försök att förenkla processen väljer vissa att använda färdiga dokument/policymallar med tanken att "vi bara behöver anpassa dem lite för att bli färdiga".

Vid första anblick kan detta tyckas vara en tidseffektiv lösning, men i verkligheten kan det leda till allvarliga misstag och förlorade möjligheter.

I denna artikel kommer vi att utforska varför det är ett misstag att utgå från färdiga policymallar när man siktar på ISO-certifiering enligt standarder som ISO 9001, 14001, 45001 och 27001. Vi kommer att belysa vad som går förlorat med denna metod och hur en skräddarsydd ansats kan ge betydligt bättre resultat.

Färdiga mallar: En snabb lösning med dolda risker

En storlek passar inte alla

Färdiga policymallar är utformade för att vara generiska och applicerbara på en bred grupp av företag. De tar inte hänsyn till de unika aspekterna av just ditt företag — dess kultur, processer, risker och strategiska mål. Genom att implementera en standardiserad mall riskerar du att skapa policys som inte speglar verkligheten i din verksamhet, vilket kan leda till förvirring bland medarbetare och ineffektiva processer.

Bristande engagemang och förståelse

Att utveckla egna policys kräver involvering från hela organisationen, särskilt ledningen. Denna process främjar förståelse och engagemang för de förändringar som krävs för att uppfylla ISO-standarderna. När man använder färdiga mallar, missar man denna viktiga möjlighet att engagera medarbetarna och bygga en kultur av kontinuerlig förbättring.

Risk för nonchalerade revisioner

Certifieringsorgan är tränade att identifiera om ett företags policys är genuina och implementerade på rätt sätt. Generiska mallar kan signalera brist på engagemang och förståelse, vilket kan leda till avvikelser under revisionen. Detta kan resultera i fördröjd certifiering eller i värsta fall, ett avslag.

Vad går förlorat med färdiga mallar?

Strategisk alignment

Policys bör vara direkt kopplade till företagets övergripande strategi och mål. Genom att skapa egna policys kan du säkerställa att de stöder företagets vision och långsiktiga planer. Färdiga mallar saknar denna koppling och kan till och med motverka dina strategiska intentioner.

Identifiering av unika risker och möjligheter

Varje företag har unika risker och möjligheter som behöver adresseras. Genom att utveckla egna och faktiskt genomlysa hela verksamheten tvingas du analysera och förstå dessa på djupet. Detta leder till bättre riskhantering och kan även identifiera nya affärsmöjligheter. Färdiga mallar erbjuder inte denna nivå av insikt.

Förbättrad processutveckling

Processen att etablera ett ledningssystem innebär att man granskar och ifrågasätter befintliga processer. Detta kan avslöja ineffektivitet och öppna dörrar för innovation och förbättring. Med färdiga mallar missar man denna kritiska genomlysning.

Stärkt företagskultur

När medarbetare är involverade i utvecklingen av företaget, främjas en kultur av ansvarstagande och engagemang. Detta leder till bättre efterlevnad och en starkare företagskultur. Färdiga mallar kan uppfattas som påtvingade uppifrån och saknar den förankring som krävs för långsiktig framgång.

Fördelar med en skräddarsydd ansats

Anpassning till verksamheten

Ledningssystemet ska passa exakt era affärsprocesser och operativa behov. Detta säkerställer att policys inte bara finns på papper, utan faktiskt lever och andas i den dagliga verksamheten.

Ökad konkurrenskraft

Genom att utveckla ett ledningssystem som är unikt för ditt företag, kan du skapa en konkurrensfördel. Det visar för kunder och partners att du inte bara uppfyller minimikraven, utan att du är engagerad i att leverera högsta möjliga kvalitet och säkerhet.

Bättre riskhantering

En djupgående analys av företagets risker och möjligheter leder till mer effektiva och robust verksamhetsledning. Detta minskar sannolikheten för oväntade händelser och förbereder företaget bättre för att hantera dem om de uppstår.

Förbättrad kommunikation och samarbete

För att förstå verksamheten krävs kommunikation och samarbete mellan olika avdelningar. Detta kan leda till förbättrad intern kommunikation och ett mer sammanhållet team. En copy paste av en mall och snabbt anpassad av en stressad projektledare kommer inte leda till några speciella förbättringar här.

Hur lyckas vi utan att utgå från mallar?

Engagera ledningen

Ledningens engagemang är avgörande. De måste inte bara stödja processen utan aktivt delta i att definiera företagets riktning och hur ISO-standarderna kan integreras i denna.

Involvera medarbetarna

Använd den kunskap och erfarenhet som finns inom företaget. Medarbetare på alla nivåer kan bidra med värdefulla insikter som leder till mer effektiva och relevanta policys.

Använd rätt verktyg och stöd

Att utveckla ett eget ledningssystem behöver inte vara en övermäktig uppgift. Med moderna verktyg som AmpliFlow, kan processen bli betydligt smidigare. AmpliFlow är en IT-plattform för verksamhetsledning som är fullt kompatibel med ISO-standarderna och hjälper företag att utveckla och implementera skräddarsydda policys och processer. Skillnaden är att AmpiFlow tillhandahåller verktyg som gör det enklare att skapa ett ledningssystem för just ert företag istället för färdigskriven text.

Kontinuerlig förbättring

ISO-standarderna betonar vikten av kontinuerlig förbättring. Genom att se policys som levande dokument som regelbundet uppdateras och förbättras, säkerställer du att företaget alltid strävar efter excellens.

Slutsats

Att välja färdiga policymallar kan verka som en snabb väg till ISO-certifiering, men det är en väg kantad av risker och missade möjligheter. Genom att investera tid och resurser i att utveckla egna, skräddarsydda policys, kan ditt företag inte bara uppfylla kraven för certifiering utan också dra full nytta av de fördelar som kommer med det.

För VD:ar på små och medelstora svenska företag är meddelandet klart: Undvik fallgropen med färdiga mallar. Satsa istället på en ansats som stärker ditt företag inifrån och ut, engagerar dina medarbetare och positionerar dig starkare på marknaden.

Ta nästa steg med AmpliFlow

Om du är redo att ta steget mot en mer effektiv och anpassad väg till ISO-certifiering, kan AmpliFlow vara din partner på resan. Vår moderna IT-plattform för verksamhetsledning underlättar utvecklingen av skräddarsydda policys och processer, helt i linje med ISO-standarderna.

Kontakta oss idag för att upptäcka hur vi kan hjälpa ditt företag att inte bara bli certifierat, utan också att blomstra.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
ISO-9001

ISO 9001 ska uppdateras - Det här innebär det för dig

ISO 9001, den globala standarden för kvalitetsledning, ska uppdateras. Läs om vad detta innebär för ditt certifierade företag och hur vi på AmpliFlow kan stödja er genom denna omställningsprocess.
Patrik Björklund
September 26, 2023
Dokumentstyrning

Ordning & Reda: Hemligheten (och handlingsplanen) för framgångsrika företag

Hur skapar jag en dokumenthantering som ökar produktivitet, underlättar beslutsfattande, säkerställer efterlevnad, förbättrar kommunikation och samarbete samt stärker företagskulturen?
Henrik Gustafsson
April 6, 2023
ISO-Revision

En guide till ISO-revision: Steg för steg

En ISO-revision är en systematisk granskning av en organisations verksamhet och rutiner för att säkerställa att den uppfyller ISO-standardkrav. Processen innefattar dokumentgranskning, intervjuer, granskning av processer och stödjande funktioner samt formulering av avvikelser och observationer. Resultatet är en rapport som visar organisationens konformitet till ISO-kraven och ger vägledning för förbättringar.
Joakim Stenström
May 21, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.