Att bara möta alla krav från bilaga A i ISO 27001 är inte en bra idé – lär dig varför

Skrivet Av
Patrik Björklund
Patrik Björklund
Publicerad
September 24, 2024
Ämne
ISO 27001

ISO 27001 är internationellt erkänd standard för ledningssystem för informationssäkerhet - den hjälper organisationer att skydda sin information.

Det är inte helt orimligt att läsa standarden och sen tänka att det som ska göras är att bocka av alla krav i bilaga A - sen är vi redo för certifiering och har en toppsäker hantering av information. Men, riktigt så enkelt är det inte.

Bilaga A i ISO 27001 innehåller en omfattande lista över 93 kontroller som är avsedda att säkerställa en säkrare hantering av information. Dessa kontroller täcker allt från policy och organisatorisk säkerhet till drift, kommunikation och efterlevnad.

Men låt oss backa lite.

Hur implementerar vi ISO 27001?

ISO 27001 är inte bara en checklista över tekniska kontroller; det är ett heltäckande ramverk för att etablera, implementera, underhålla och ständigt förbättra ledningssystemet för informationssäkerhet (ISMS). Kärnan i standarden ligger i riskhantering & kontinuerlig förbättring, vilket innebär att identifiera, bedöma och hantera risker på ett strukturerat sätt och att jobba med ständiga förbättringar.

Kort sagt kan man säga att istället för att bara bocka för punkter i en checklista behöver ni etablera systematiska sätt att jobba med att skydda information.

  • Identifiera informationstillgångar: Förstå vilken information som finns i verksamheten och dess värde.
  • Identifiera hot och sårbarheter: Kartlägga potentiella hot mot informationen och de sårbarheter som kan utnyttjas.
  • Bedöma risknivå: Utvärdera sannolikheten och konsekvenserna av olika risker, etablera handlingsplaner, prioritera och hantera risker.
  • Val av lämpliga kontroller: Välj kontroller från bilaga A eller andra källor som effektivt hanterar de identifierade riskerna.
  • Anpassa till verksamheten: Säkerställ att kontrollerna passar företagets storlek, struktur och kultur.
  • Engagera högsta ledningen: Högsta ledningen måste visa engagemang och stödja ISMS genom policybeslut och resursallokering.
  • Integrera i affärsstrategin: Säkerställ att informationssäkerhet är en del av företagets övergripande mål och strategier.
  • Utbildning och medvetenhet: Genomför utbildningsprogram för att öka medarbetarnas medvetenhet om informationssäkerhetsfrågor.
  • Uppmuntra rapportering: Skapa en miljö där medarbetare känner sig bekväma med att rapportera säkerhetsincidenter eller misstänkta aktiviteter.
  • Ständig förbättring: Det räcker inte att implementera och se till att kontroller uppfylls. Ni behöver hela tiden bli lite bättre och anpassa er till förändringar i omvärlden.

Att navigera i komplexiteten av ISO 27001 kan vara en betydande utmaning, särskilt för mindre företag med begränsade resurser och expertis. Här kan AmpliFlow spela en avgörande roll. AmpliFlow är en modern plattform för verksamhetsledning som är fullt kompatibel med ISO 27001 och designad för att göra implementeringen så smidig som möjligt.

Avslutning

Att bara kryssa för alla krav i bilaga A av ISO 27001 är en förenklad lösning som varken använder standardens fulla potential eller tillfredsställer företagets behov av verklig informationssäkerhet.

För att dra full nytta av ISO 27001-certifieringen är det nödvändigt att engagera sig i en helhjärtad implementering. Detta innebär att förstå och hantera företagets unika risker, engagera hela organisationen och sträva efter kontinuerlig förbättring.

Med hjälp av verktyg som AmpliFlow blir denna process mer hanterbar. AmpliFlow erbjuder en plattform som guidar er genom varje steg av implementeringen, från riskbedömning till dokumentation och utbildning. Genom att investera i en helhjärtad implementering kan företag inte bara uppnå certifieringen utan också stärka sin säkerhet, förbättra sin effektivitet och skapa nya affärsmöjligheter.

Kontakta oss idag för att boka en demo eller ett förutsättningslöst möte för att diskutera era utmaningar.

Gratis e-bok
Allt från vad standarder kräver till hur du genomför ett projekt för att etablera ett certifierbart ledningssystem.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Free e-book
Everything from what standards require to how you implement a project to establishing a certifiable management system.
Tack! Nu får du snart ett e-post från oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Behöver ni hjälp att nå ISO-certifiering?
AmpliFlow kan hjälpa dig med allt som behövs för att nå certifiering. Från smarta IT-system till projektledning, utbildning, internrevision och mycket mer. Boka ett möte idag för att få veta mer!
Tack! Vi hör snart av oss!
Oj! 

Något gick fel.

Hör av dig till support@ampliflow.com.
Artiklar

Fler artiklar

Verktyg, information och andra resurser du behöver.
Processkartläggning

Vad är processkartläggning inom ISO 9001?

Processkartläggning är ett sätt att tydliggöra de processer som är viktiga för att uppnå företagets strategiska mål och är en viktig del av arbetet inför en certifiering inom ISO 9001
Patrik Björklund
November 3, 2022
Avvikelsehantering

Avvikelsehantering: nyckeln till ständiga förbättringar och ökad kundnöjdhet

En väl genomtänkt och anpassad avvikelsehanteringsprocess är avgörande för att säkerställa kvalitet, effektivitet och kundnöjdhet i långa loppet. Läs vår guide för att komma igång.
Patrik Björklund
April 23, 2024
OKR

Skillnaden mellan OKR (Objectives and Key Results) och traditionell målstyrning

Lär dig skillnaden mellan OKR och traditionella målstyrningsmodeller som MBO. Utforska fördelarna med flexibilitet, transparens och hög ambitionsnivå som OKR erbjuder. Perfekt för ledare som vill driva tillväxt och innovation.
Patrik Björklund
September 26, 2023

Gör som många andra - ta hjälp av AmpliFlow

Boka ett möte idag för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med system och/eller stöd.